Ο αριθμός μηδέν. Η αρχή των μαθηματικών…

  • Τι θα διαβάσετε

    Μία σύντομη ιστορία για το μηδέν.

  • Ώρα ανάγνωσης

    5 λεπτά.

  • Συγγραφέας

    Γιάννης Σπυράκος

Ο αριθμός μηδέν είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες μαθηματικές έννοιες που ανέπτυξαν οι άνθρωποι. Αποτελεί θεμελιώδη αριθμό και εκφράζει την έννοια του ‘τίποτα’. Μια ιδιαίτερα αφηρημένη έννοια, καθώς τι σημαίνει πραγματικά ‘τίποτα’; Αυτός ακριβώς ήταν και ο προβληματισμός των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, καθώς αναρωτιούνταν: ‘Πώς γίνεται να υπάρχει το τίποτα;’. Από τους αρχαίους Βαβυλώνιους, τους Αιγύπτιους και τους Μάγια, στους Ινδούς, στην Ευρώπη και μέχρι το σήμερα. Ας εξερευνήσουμε τη σύντομη ιστορία του πιο αμφιλεγόμενου αριθμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή… Ο αριθμός μηδέν εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, γύρω στο 1700 π.Χ., φαίνεται πως είχαν καταγράψει σε πάπυρους ένα σύμβολο στα ιερογλυφικά, το nfr, το οποίο σχετιζόταν με την έννοια του μηδενός. Η λέξη αυτή σήμαινε “όμορφος”, “ευχάριστος” ή “καλός” και χρησιμοποιούνταν σε λογιστικά πλαίσια, δηλώνοντας ότι η ποσότητα ενός τροφίμου που παραλήφθηκε ήταν ακριβώς ίση με την ποσότητα που διατέθηκε. Ωστόσο, το nfr δεν αντιπροσώπευε το μηδέν με τη μαθηματική έννοια που γνωρίζουμε σήμερα.

Την ίδια περίπου περίοδο, οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι ανέπτυξαν το εξηκονταδικό σύστημα αρίθμησης, στο οποίο το μηδέν συμβολιζόταν αρχικά με ένα κενό και αργότερα με ένα ειδικό σύμβολο (δύο λοξές σφήνες). Παρόλα αυτά, το μηδέν δεν είχε ακόμα αποκτήσει τη σημασία ενός πραγματικού αριθμού, αλλά χρησιμοποιούνταν απλώς ως ένα σύμβολο για να ξεχωρίζουν διαφορετικές θέσεις των αριθμών.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι αυτή η περίοδος ήταν ακόμα πολύ πρώιμη για την ουσιαστική παρουσία του μηδενός ως ανεξάρτητου αριθμού.

Οι αρχαίοι Έλληνες προβληματίζονταν διαρκώς σχετικά με την ύπαρξη ενός τέτοιου αριθμού. Δεν μπορούσαν να κατανοήσουν, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, “Πώς γίνεται να υπάρχει το τίποτα;”. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν αποδέχθηκαν ποτέ την ύπαρξή του, καθώς θεωρούσαν ότι ένας τέτοιος αριθμός δεν μπορούσε να υπάρξει πραγματικά.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της σκέψης αποτελούν:

  • Ο Παρμενίδης (5ος αιώνας π.Χ.), ο οποίος υποστήριζε ότι η ύπαρξη του μηδενός ήταν παράδοξη.
  • Ο Αριστοτέλης (4ος αιώνας π.Χ.), που απέρριψε την έννοια του “κενού”, θεωρώντας πως η φύση και το κενό, δεν μπορούν να συνυπάρχουν.

Μία από τις πρώτες απόπειρες συμβολισμού του μηδενός έγινε στην αστρονομία, όπου χρησιμοποιήθηκε το ελληνικό γράμμα “ο” (πιθανότατα από τη λέξη “ουδέν”). Ωστόσο, αυτός ο συμβολισμός δεν σηματοδότησε την αποδοχή του μηδενός ως αριθμού.

Το μηδέν δεν ενσωματώθηκε ποτέ στα ελληνικά μαθηματικά, καθώς δεν ταίριαζε με τη φιλοσοφική και μαθηματική τους προσέγγιση. Οι αρχαίοι Έλληνες αντιλαμβάνονταν τους αριθμούς κυρίως ως μεγέθη και σχέσεις, οπότε η έννοια του “τίποτα” δεν είχε θέση στο αριθμητικό τους σύστημα.

Οι Μάγια ήταν ο πρώτος γνωστός πολιτισμός που εισήγαγε ένα σαφές σύμβολο για τον αριθμό μηδέν. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολά τους ήταν το κοχύλι, το οποίο συμβόλιζε την απουσία ποσότητας.

Ωστόσο, παρά τη σημαντική αυτή καινοτομία, οι Μάγια δεν γενίκευσαν την έννοια του μηδενός, καθώς το χρησιμοποιούσαν κυρίως σε ημερολογιακούς υπολογισμούς και στο εικοσαδικό τους σύστημα αρίθμησης.

Συνεπώς, αν και έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς τη σύλληψη του μηδενός, η έννοια του παρέμεινε περιορισμένη και δεν εξελίχθηκε σε έναν πλήρως ανεπτυγμένο μαθηματικό αριθμό, όπως συνέβη αργότερα στην Ινδία.

Φτάνουμε λοιπόν γύρω στον 5ο με 7ο αιώνα μ.Χ. όπου για πρώτη φορά πλέον, οι Ινδοί μαθηματικοί, αντιμετώπισαν το μηδέν σαν αριθμό και όχι σαν απλά ένα κενό. Άρχισαν να το συμπεριλαμβάνουν στις πράξεις τους, θέτοντας έτσι τις βάσεις για το σύγχρονο δεκαδικό αριθμητικό σύστημα. Ο Ινδός μαθηματικός Μπραχμαγκούπτα (628 μ.Χ.), στο έργο του “Brahmasphutasiddhanta”, ήταν ο πρώτος που καθόρισε κανόνες για την αριθμητική του μηδενός. Αυτοί περιλάμβαναν τους απλούς κανόνες που γνωρίζουμε και σήμερα, δηλαδή:

  • α + 0 = α (αν προσθέσουμε σε οποιονδήποτε αριθμό α τον αριθμό 0, τότε το αποτέλεσμα είναι ο ίδιος αριθμός)
  • α – 0 = α (αν αφαιρέσουμε από οποιονδήποτε αριθμό α τον αριθμό 0, τότε το αποτέλεσμα είναι ο ίδιος αριθμός)
  • α x 0 = 0 (αν πολλαπλασιάσουμε οποιονδήποτε αριθμό α με τον αριθμό 0, τότε το αποτέλεσμα είναι πάντα μηδέν)
  • Ωστόσο, δεν είχε σωστή κατανόηση της διαίρεσης με το μηδέν.

Μπορεί λοιπόν οι Ινδοί να μην εφηύραν πρώτοι το μηδέν ως σύμβολο (καθώς είχαν προηγηθεί οι Βαβυλώνιοι και οι Μάγια), αλλά ήταν οι πρώτοι που του έδωσαν μαθηματική υπόσταση. Χάρη σε αυτούς, το μηδέν έγινε απαραίτητο στοιχείο της αριθμητικής και της άλγεβρας, επηρεάζοντας βαθιά τα μαθηματικά που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Για τη διάδοση της έννοιας του μηδενός στην Ευρώπη, οφείλουμε πολλά στους Άραβες μαθηματικούς, οι οποίοι υιοθέτησαν και εξέλιξαν τις ιδέες των Ινδών. Μέσα στους επόμενους αιώνες, και περίπου το 1200 μ.Χ., οι γνώσεις αυτές έφτασαν στον σπουδαίο Λεονάρντο Φιμπονάτσι, ο οποίος, μέσω του έργου του Liber Abaci, επιχείρησε να εισαγάγει τα ινδοαραβικά ψηφία και το μηδέν στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι νέες ιδέες συνάντησαν έντονη αντίσταση από τις μεσαιωνικές ευρωπαϊκές αρχές, που ήταν προσκολλημένες στο ρωμαϊκό αριθμητικό σύστημα. Ακόμα και οι Ιταλοί έμποροι, οι οποίοι είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν το νέο σύστημα, αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν, καθώς σε ορισμένες πόλεις η χρήση των νέων αριθμών απαγορεύτηκε, κυρίως λόγω φόβων για απάτες στις συναλλαγές.

Χρειάστηκε να περάσουν αιώνες, έως την Αναγέννηση, ώστε τα ινδοαραβικά ψηφία και το μηδέν να γίνουν αποδεκτά και να καθιερωθούν πλήρως. Αυτή η αποδοχή αποτέλεσε καταλυτικό βήμα για την εξέλιξη των μαθηματικών, επιτρέποντας την ανάπτυξη της άλγεβρας, του λογισμού και της σύγχρονης μαθηματικής ανάλυσης.

Στη σημερινή εποχή, μπορούμε αδιαμφισβήτητα να πούμε πως το μηδέν είναι ένας από τους σημαντικότερους αριθμούς των μαθηματικών, με εφαρμογές τόσο στις αριθμητικές πράξεις όσο και στην καθημερινότητά μας. Χωρίς αυτό, ολόκληρος ο κόσμος των υπολογιστών θα κατέρρεε, καθώς το δυαδικό σύστημα (0 και 1) – η βάση της ψηφιακής τεχνολογίας – δεν θα υπήρχε. Επιπλέον, το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης και πολλές θεμελιώδεις μαθηματικές έννοιες θα ήταν αδιανόητες.

Αυτός ο αριθμός, που κάποτε θεωρήθηκε παράδοξος και άχρηστος, σήμερα είναι απαραίτητος για την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο. Από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, το μηδέν διένυσε μια μακρά και συναρπαστική πορεία, αποδεικνύοντας πως ακόμα και το “τίποτα” μπορεί να σημαίνει τα πάντα. Ας αποδώσουμε, λοιπόν, τον σεβασμό που του αξίζει σε μία από τις μεγαλύτερες μαθηματικές ανακαλύψεις όλων των εποχών—ένα σύμβολο που άλλαξε ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους αριθμούς, την επιστήμη και την τεχνολογία!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση!

Η στήριξη και η αγάπη σας, μου δίνουν κίνητρο να συνεχίζω το έργο μου καθημερινά!

Leave a Reply