Είναι η αποστήθιση αυτό που χρειάζεστε για να πάτε καλά και να καταλάβετε τα μαθηματικά;

Η απάντηση μου σε αυτό είναι ένα μεγάλο ΌΧΙ.

Η αποστήθιση παιδιά είναι στην πραγματικότητα το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε στα μαθηματικά. Τουλάχιστον στο μεγαλύτερο κομμάτι αυτών.

Ποια είναι εν μέρει αποδεκτά να μαθαίνετε “απ’ έξω” ;

  • Ορισμοί. Συνήθως οι ορισμοί είναι ένα κομμάτι των μαθηματικών το οποίο πρέπει να μαθαίνετε απ’ έξω. Προφανώς κι όταν σας ζητείται να πείτε έναν ορισμό, σπάνια είναι αποδεκτό να μην πείτε ακριβώς ποιος είναι αυτός. Οπότε καταλαβαίνετε ότι εδώ η αποστήθιση είναι σημαντική.
  • Θεωρήματα / Προτάσεις / Πορίσματα. Είναι σημαντικό μετά την κατανόηση ενός θεωρήματος, μιας πρότασης ή ενός πορίσματος, να θυμόμαστε επακριβώς τι διαβάσαμε. Τέτοιου είδους “εργαλεία” πρέπει να γνωρίζουμε τι μας προσφέρουν ακριβώς κι όχι στο περίπου.
  • Τύποι και ιδιότητες. Οι τύποι αλλά και οι διάφορες ιδιότητες στα μαθηματικά, όπως όλοι σας καταλαβαίνετε, δεν είναι κάτι που μπορείτε να αποφύγετε και πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά. Εξάλλου η ανάγκη να τα θυμάστε φαίνεται από το πόσο συχνά χρειάζεται να τα χρησιμοποιήσετε.

Παρόλα αυτά δεν γίνεται να αποστηθίσετε έναν ορισμό, ένα θεώρημα, ένα πόρισμα, μια πρόταση, τύπους και ιδιότητες αν πρώτα δεν τα έχετε καταλάβει όλα.

Σίγουρα όλοι έχουμε βρεθεί στη δύσκολη θέση να πρέπει να μάθουμε κάτι απ’ έξω χωρίς να το καταλάβουμε πλήρως, σωστά; Το διαβάζουμε τόσες φορές και παρόλα αυτά κάτι μας δυσκολεύει και δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Ναι, ήμουν κι εγώ κάποτε μαθητής και σας καταλαβαίνω, δεν προσπαθώ να το παίξω παντογνώστης. Αφήστε που δε μπορώ να θυμηθώ πόσες φορές έχω δυσκολευτεί στα 36 μαθήματα της σχολής μου.

Επομένως είμαι σίγουρος ότι η απάντηση στο ερώτημά μου είναι “πολλές φορές”.

Κατάφερε κανείς όμως εν τέλει να τα αποστηθίσει και να προχωρήσει παρακάτω; Εγώ θα σας πω πως σίγουρα ναι.

Κάπου εδώ λοιπόν φτάνουμε στο σημείο να δημιουργούνται κενά στις γνώσεις σας και να δυσκολεύεστε όταν μια έννοια ή όλα αυτά που αναφέραμε τα ξαναβλέπετε μπροστά σας.

Που θέλω να καταλήξω; Παιδιά να ρωτάτε ό,τι σας απασχολεί. Τα πάντα! Δεν πρέπει να αφήνετε κενά, γιατί μετά το ένα κενό θα φέρει το άλλο και θα βρεθείτε να μισείτε τα μαθηματικά και να λέτε ότι αυτά δεν είναι για εσάς και δε σας αρέσουν. Ρωτήστε τους καθηγητές σας, ρωτήστε εμένα στο messenger της σελίδας ή ρωτήστε κάποιον άλλο που προσπαθεί να σας βοηθήσει. Ψαχτείτε, υπάρχουν παντού άνθρωποι που θέλουν να σας βοηθήσουν!