Είναι οι μεθοδολογίες/τεχνικές λύσης των ασκήσεων σημαντικές για το διάβασμά σας;

Η απάντηση είναι και ναι και όχι.

Ναι, οι μεθοδολογίες/τεχνικές είναι ίσως τα πιο σημαντικά “εργαλεία” που σας συντροφεύουν στα μαθηματικά κάθε σας χρονιά.

Όταν διαβάζετε μια άσκηση και προχωράτε στη λύση της, το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι να βρείτε με ποια μέθοδο/τεχνική θα μπορέσετε να τη λύσετε. Αρχίζετε και σκέφτεστε αν κάνει αυτή η τεχνική ή άλλη κ.ο.κ σωστά;

Υπάρχουν τόσες πολλές ασκήσεις που διαφέρουν μεταξύ τους και σίγουρα οι μεθοδολογίες/τεχνικές, σας βοηθούν να αναγνωρίσετε τον τρόπο λύσης τους.

Και κάπου εδώ, έρχεται το μεγάλο “αλλά”. Πώς μπορούν εν τέλει αυτά τα “εργαλεία” να σας δυσκολέψουν τη σκέψη;

Πολλές φορές όταν ακούτε τόσες πολλές μεθόδους, το μυαλό μπορεί να “κολλήσει” μόνο σε αυτές. Χάνεται η ουσιαστική μαθηματική σκέψη και η δημιουργικότητα σας. Και τι πιο σημαντικό από τη δημιουργικότητα που σας διακρίνει ατομικά;

Πόσες φορές έχει τύχει να μιλάω με κάποιον συμμαθητή σας και να μου λέει:

“Δεν μπορώ να βρω τη λύση της άσκησης. Ψάχνω τις μεθοδολογίες μου και η λύση δεν είναι πουθενά”

Η λύση των ασκήσεων παιδιά, βρίσκεται μπροστά σας και τις περισσότερες φορές είναι πολύ πιο εύκολη από ότι νομίζετε! Μην αφήνετε το μυαλό σας να “κολλάει”. Αφήστε τους εαυτούς σας ελεύθερους και σκεφτείτε!

Πώς θα αξιοποιήσετε όμως στο μέγιστο τις τεχνικές / μεθοδολογίες που σας δίνουμε;

Μια καλή ιδέα για να αξιοποιήσετε τις μεθοδολογίες είναι να γράφετε σε ένα μικρό “συννεφάκι” στο πλάι των ασκήσεων την τεχνική που χρησιμοποιήσατε. Έτσι όταν έρχεται η ώρα να κάνετε επανάληψη τις ασκήσεις, απλά ξεφυλλίζετε το τετράδιο σας και βλέπετε δίπλα από κάθε άσκηση τις τεχνικές. Αν το κρίνετε απαραίτητο ρίχνετε και μία γρήγορη ματιά στην αναλυτική λύση της. Όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατο να διαβάσετε όλες τις ασκήσεις που είχατε κάνει αναλυτικά. Οπότε με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζετε στους εαυτούς σας μια σωστή επανάληψη αλλά και εξοικονόμηση χρόνου!

Κανείς μας δε μπορεί να αμφισβητήσει την διευκόλυνση που μας προσφέρουν καθημερινά στις λύσεις των ασκήσεων μας. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρω και παραπάνω, δεν πρέπει να αφήνουμε τις μεθοδολογίες να είναι η πρώτη μας σκέψη κατά την επίλυση. Μπροστά σας μπορεί να βρίσκεται κάτι πολύ απλό και να μη χρειάζεται να μπείτε στον κόπο να σκέφτεστε ποια από όλες τις μεθόδους που ξέρετε χρησιμεύει εδώ. Επομένως αφήστε το μυαλό σας ελεύθερο. Σκεφτείτε απλά και δημιουργικά!