Πώς μπορείτε να γίνετε καλύτεροι στις ασκήσεις;


Χαρτί, στυλό και αρχίστε να λύνετε
!

Παιδιά, δυστυχώς ή ευτυχώς ο μόνος τρόπος για να γίνετε καλύτεροι είναι να λύσετε μόνοι σας όσες περισσότερες ασκήσεις μπορείτε. Αν κάθεστε και απλά κοιτάτε τις ασκήσεις τότε δεν πιάνετε αρχικά την ουσία της κάθε άσκησης και έπειτα δεν αποκτάτε εμπειρία. Τα βασικά που κερδίζετε λύνοντας μόνοι σας ασκήσεις είναι τα εξής:

  1. Εμπειρία. Όσο μεγαλύτερη η εμπειρία σας με τις ασκήσεις, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να βρεθείτε στη δύσκολη θέση να μη μπορείτε να βρείτε τη λύση σε κάποιο διαγώνισμά σας ή και σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία βρεθείτε.
  2. Εξοικείωση και γρηγοράδα. Αυτά είναι ουσιαστικά συνέπεια της εμπειρίας που αποκτάτε, αλλά σας το λέω ξεχωριστά για να τονίσω το εξής. Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να λύσετε μια άσκηση, λόγω της εξάσκησης που έχετε κάνει (και κατά συνέπεια λόγω της εξοικείωσης που αποκτήσατε), τόσο πιο σύντομα θα πάτε στην επόμενη άσκηση των διαγωνισμάτων σας. Τι σημαίνει αυτό;
  3. Θα έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας για να λύσετε δυσκολότερες ασκήσεις. Αν δεν έχετε αποκτήσει κανένα από τα προηγούμενα που σας εξήγησα, τότε χάνετε πολύτιμο χρόνο στα διαγωνίσματά σας με αποτέλεσμα να αγχώνεστε.

Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να γράφετε δίπλα από κάθε άσκηση που λύνετε, τη μεθοδολογία που ακολουθήσατε ή το σημείο που σας δυσκόλεψε. Είναι πολύ σημαντικό όταν κάτι μας δυσκολεύει στα μαθηματικά, να το σημειώνουμε και να δίνουμε έμφαση στο σημείο αυτό. Μόνο έτσι και με μπόλικη εξάσκηση θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες μας. Εξάλλου, σημειώνοντας τα σημεία των ασκήσεων που μας δυσκολεύουν ή τη μεθοδολογία που ακολουθήσαμε (ίσως και με ένα διαφορετικό χρώμα στυλό για να φαίνεται ξεκάθαρα), θα μας βοηθήσει στο να τα μάθουμε και να κάνουμε έπειτα σωστή επανάληψη.

Όταν κάνετε επανάληψη είναι πολύ δύσκολο να δείτε όλες τις ασκήσεις που έχετε λύσει αναλυτικά. Άρα κάπου εδώ έρχεται η δική μου πρόταση για εσάς. Κάθε άσκηση που βλέπετε, αφού πρώτα έχετε διαβάσει την εκφώνηση για να τη θυμηθείτε, δείτε στο πλάι τα κομβικά σημεία που σας δυσκόλεψαν ή την τεχνική που χρησιμοποιήσατε. Έτσι δίνετε σημασία στην ουσία των ασκήσεων και κερδίζετε πολύτιμο χρόνο!

Επομένως παιδιά βάλτε τα δυνατά σας και ταυτίστε τα μαθηματικά με ατομική εξάσκηση. Δεν φτάνει μόνο να κοιτάτε απλά τις ήδη λυμένες ασκήσεις σας. Με αυτόν τον τρόπο, σας εγγυώμαι ότι τα λάθη αλλά και το άγχος σας θα περιοριστούν τόσο πολύ, που η εμπειρία σας με το μάθημα θα γίνει πλέον ευχάριστη.